Start van hoofdcontent

Stad

nl

ProRail zoekt oorzaak brandmeldingen

11 september 2012, 17.51 uur · Aangepast 14 september 2012, 17.38 uur

Binnen 24 uur drie brandmeldingen in de Schipholtunnel, dat gebeurt niet vaak.

Maandag en dinsdag werd tot drie keer toe een melding gedaan over rook- en brandlucht in de tunnel. Het treinverkeer werd hierdoor uit veiligheidsoverwegingen stilgelegd en veel reizigers van en naar Schiphol raakten gedupeerd. In alle drie de gevallen bleek het loos alarm.

Samen met de aannemer heeft ProRail maandagnacht de kilometerslange tunnel uitgekamd maar er werd niets aangetroffen wat de meldingen kan verklaren. Toen dinsdagochtend voor de derde keer een melding werd gemaakt besloot ProRail dat het samen met de NS en de brandweer verder wil gaan zoeken naar een oorzaak. De meldingen van de machinisten worden vanuit veiligheidsoverwegingen erg serieus genomen.

De Schipholtunnel wordt vandaag nogmaals nagelopen, om te zoeken naar de oorzaak van dit probleem. De werkzaamheden van afgelopen weekend hebben tot nog toe weinig goeds opgeleverd.

De NS heeft veel verhalen gehoord van reizigers die door de vertragingen extra kosten hebben moeten maken. Sommige reizigers moesten meer dan 100 euro betalen om bijvoorbeeld met de taxi naar het vliegveld te komen. Vooralsnog heeft het bedrijf geen schadeclaims ontvangen. Deze gaan schriftelijk dus het kan zijn dat zij later binnenkomen. De NS heeft gezegd per claim te kijken naar eventuele compensatie.