Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Huh, verkiezingsfraude in Amsterdam?

13 september 2012, 03.08 uur · Aangepast 16 september 2012, 19.08 uur

Raar. De uitslag van Amsterdam wordt bekendgemaakt terwijl ze hier en daar nog tellen. Hoe zit dat?

'NPO-verslaggever Jan Roos meldt grootscheepse uitslagfraude in Amsterdam-Oost', schrijft GeenStijl om 00.40 uur. Roos twittert namelijk: 'Het malle is dat een half uur voordat Amsterdam de uitslag doorgaf de stembiljetten in stembureau MusiQ nog op tafel lagen. #raarrr'

Inderdaad raar. Want terwijl AT5 nog aan het wachten was op de laatste stembureaus, wist de NOS al via het ANP de einduitslag van Amsterdam te melden. Ook Het Parool meldt om 00.01 op zijn liveblog: 'De stemmen in Amsterdam zijn allemaal geteld.'

Wat blijkt? Op dit moment zijn pas 96,3 procent van de stemmen in Amsterdam geteld. Het is nog wachten op 17 stembureaus. Die stemmen zijn pas morgen bekend. Wisten wij ook niet.

Dus, de officiële, échte uitslag van Amsterdam krijgen we vanavond nog helemaal niet. De voorlopige uitslag is hier te vinden.

Het ANP meldde ook de uitslag van Rotterdam al om 01.19 uur. Om 01.51 kwam er echter een update van het bericht met de correctie dat het pas om 80 procent van de stemmen ging in de tweede stad van Nederland.