Start van hoofdcontent

Stad

nl

West strooit wéér met subsidies

14 september 2012, 13.31 uur · Aangepast 20 september 2012, 01.12 uur

Buurtinitiatieven die bedoeld zijn om de leefbaarheid in stadsdeel West te vergroten, hebben de meest vreemde declaraties opgeleverd.

De Telegraaf heeft inzage gevraagd in de bonnetjes die door buurtinitiatieven zijn gedeclareerd en kwam daar inlegkruisjes, sigaretten en gazonzaad tegen.

De Vereniging van Eigenaren (VvE ) liet op de door het stadsdeel betaalde barbecue ook de hele drankrekening door West subsidiëren. Een groep allochtone vrouwen ging voor duizenden euro’s met een rondvaartboot naar de Nieuwe Kerk, bekeek een musical in Carré en bezocht het Tropenmuseum. Een Marokkaans voetbalteam mocht gaan snowboarden en een theatermaker maakte voor 6000 euro een onemanshow voor 75 mensen en declareerde daarnaast een aantal etentjes.

De declaraties voor inlegkruisjes, sigaretten en gazonzaad waren bestemd voor de Stichting Amsterdamse Bosnische Activiteiten (SABA), die met etentjes de Bosnische cultuur aan de buurt wilde laten zien.

In mei van dit jaar uitte de VVD-fractie ook al kritiek op het stadsdeel, toen bleek dat er in de periode 2008-2010 voor tienduizenden euro's aan onzinnige intitiatieven was vergoed.

Update: Stadsdeel West heeft inmiddels een reactie gegeven op het bericht in De Telegraaf. Zo impliceert De Telegraaf dat het Marokkaanse voetbalteam ging snowboarden in de Alpen, maar ging het in werkelijkheid om een uitje naar een skihal.

Ook met de declaraties van de Stichting Amsterdamse Bosnische Activiteiten (SABA) blijkt het wel mee te vallen. Er is inderdaad door het stadsdeel geconstateerd dat er verkeerd is gedeclareerd, maar zijn er geen persoonlijke uitgaven van mensen vergoed, zoals gesuggereerd wordt.

Op de gedeclareerde bonnetjes voor het bereiden van maaltijden voor de groep oudere Bosniërs, bleken onverhoopt ook gewone huishouduitgaven te staan. Gemiddeld is er per persoon, per maaltijd 3,44 euro uitgegeven. De hele reactie van stadsdeel West is hier terug te lezen.