Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amerikaans consulaat dicht om demo

14 september 2012, 17.00 uur · Aangepast 15 september 2012, 12.18 uur

Het Amerikaanse consulaat aan het Museumplein sluit vrijdagmiddag zijn deuren in verband met een demonstratie in reactie op de omstreden anti-islamfilm Innocence of Muslims.

De demonstratie zou plaatsvinden voor de deur van het consulaat aan het Museumplein in de hoofdstad. Dat laat de diplomatieke instantie vrijdag weten

Volgens het consulaat is de Amsterdamse politie op de hoogte van twee geplande acties, op vrijdag- en zondagmiddag.

De gemeente Amsterdam liet weten dat het protest vrijdagmiddag niet is aangemeld. Dat is ook niet verplicht, al is het volgens een woordvoerster wel gebruikelijk. De politie weet dat er op internet berichten circuleren over een demonstratie. 'De politie zal aanwezig zijn om de boel in de gaten te houden', aldus de woordvoerster.

De manifestatie op zondag is wel aangemeld bij de gemeente. Die zal plaatsvinden van 15.00 tot 17.00 uur. De gemeente wil nog in gesprek gaan met de organisator om afspraken te maken.

Het consulaat adviseert Amerikaanse burgers tijdens de demonstraties niet in de buurt van het Museumplein te komen, hoewel de betogingen naar verwachting vreedzaam zullen verlopen. Hoeveel mensen er op de demonstraties zullen afkomen, is vooralsnog niet bekend. Ook is niet bekend wie ze organiseert.

Amerikanen in Nederland of reizend naar Nederland wordt sterk geadviseerd het actuele reisadvies van de Amerikaanse overheid in de gaten te houden. Vooralsnog geldt er geen negatief reisadvies voor Nederland.