Ajax redelijk simpel langs Utrecht

27 september 2012, 01.02 uur · Aangepast 6 oktober 2012, 19.08 uur

Ajax heeft woensdag met opvallend veel gemak de derde ronde van het nationale bekertoernooi bereikt. De landskampioen besloot het beladen bezoekje aan FC Utrecht met een eenvoudige zege (0-3).

De thuisclub beleefde niet alleen een inktzwarte avond vanwege de nederlaag. Scheidsrechter Bas Nijhuis onderbrak het bekerduel na rust een kwartier omdat fans van FC Utrecht met vuurwerk gooiden en discriminerende liederen zongen.

De boosdoeners konden de dreigende nederlaag geen plekje geven en bewezen hun club een slechte dienst. Dat was jammer, want wat hadden de supporters van de thuisclub er aanvankelijk veel zin in. Zij waren dit seizoen al verwend met een zege op PSV, maar winnen van Ajax telt pas echt in de Domstad.

Daarom stond er al ruim een uur voor het bekerduel een dj op het speelveld. De cocktail van luide housemuziek, laserstralen en vuurwerk zorgde voor een sfeertje dat deed vermoeden dat een vijfde overwinning op rij tegen Ajax tot de mogelijkheden behoorde.

De bezoekers uit de hoofdstad verpestten het feestje echter binnen een kwartier. Tobias Sana scoorde na 11 minuten 1-0 en stelde Ryan Babel vervolgens in staat de voorsprong te verdubbelen. Ajax acteerde beduidend scherper dan 3 dagen eerder tijdens het ondermaatse optreden bij ADO Den Haag (1-1). De formatie domineerde vanaf de eerste minuut en liet de thuisclub niet het favoriete opportunistische aanvalsspelletje voetballen.

Trainer Jan Wouters van de thuisclub greep in nadat hij Siem de Jong in de 28e minuut op de lat had zien koppen. Hij wisselde de gekwetste middenvelder Anouar Kali voor de robuuste centrumspits Leon de Kogel. Edouard Duplan profiteerde na 33 minuten bijna van een foutje van doelman Jasper Cillessen, die van trainer Frank de Boer net als vorig seizoen in het bekertoernooi mag spelen. Cedric van der Gun kwam even later een metertje tekort om op aangeven van Duplan te scoren.

FC Utrecht besefte dat één doelpunt de wedstrijd een ander gezicht kon geven. De tweede helft was echter nog geen 7 minuten oud of Christian Eriksen liet zijn ploeg opnieuw juichen (0-3), waardoor het duel na de onderbreking van een kwartier nooit meer een wedstrijd kon worden.