Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Sfeer in tentenkamp Osdorp wordt grimmig'

28 september 2012, 17.53 uur · Aangepast 10 november 2012, 13.15 uur

De sfeer in het tentenkamp in Nieuw-West, waar sinds een paar dagen enkele tientallen Afrikanen verblijven, wordt 'grimmig'.

Dit stelt een woordvoerder van stichting Migrant 2 Migrant (M2M), die momenteel in het kamp aanwezig is. Volgens de zegsman zorgen de dalende temperatuur en het gebrek aan sanitaire voorzieningen voor een 'steeds grimmigere sfeer'.

M2M wil dan ook dat de gemeente te hulp schiet. In het kamp aan de Notweg, waar inmiddels zo'n 35 vluchtelingen zijn neergestreken, moeten als het aan de stichting ligt voor zes uur vrijdagavond basale sanitaire voorzieningen komen. 'Anders gaan we op een of andere manier actie voeren. Dit zijn mensen die hier niet mogen blijven, maar ook niet naar hun eigen land terug kunnen. Ze zitten vast, maar hebben daardoor natuurlijk niet minder recht op een menswaardig bestaan.'

SP-voorman Laurens Ivens gaat vragen stellen over de situatie in het vluchtelingenkamp aan de Notweg in West. 'Er zijn geen fatsoenlijke sanitaire voorzieningen. Douches zijn er niet en het toilet bestaat uit een stuk triplexhout met een emmer eronder. Ook zijn de tenten niet bestand tegen de regen. Daar komt bij dat dit alles plaatsvindt in een buurt die het al niet makkelijk heeft. Er werd de afgelopen tijd juist hard gewerkt om meer samenhang in de buurt te creëren, maar dit tentenkamp werkt averechts', stelt Ivens.

Hij wil onder meer van het college weten of de stad van plan is te hulp te schieten.