Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan op werkbezoek naar Turkije

14 oktober 2012, 19.47 uur · Aangepast 16 oktober 2012, 20.01 uur

Vanwege 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland brengt burgemeester Eberhard van der Laan een werkbezoek aan Turkije van 14 tot 17 oktober.

Het bezoek staat in het teken van internationale samenwerking op het gebied van handel en cultuur. Ter gelegenheid van dit bezoek ligt De Clipper 'Stad Amsterdam' afgemeerd in de cruiseterminal van Istanbul. Op de Clipper worden diverse seminars, workshops en meetings georganiseerd met het Turkse bedrijfsleven, de overheid en creatieve instellingen.

Ook de burgemeester van Rotterdam gaat met Van der Laan mee. 'Tijdens deze missie staat de langdurige culturele en economische samenwerking met Nederland centraal. Dan is het goed dat Rotterdam ook meegaat zodat we gezamenlijk de relatie versterken.'

Van der Laan bezoekt verschillende Turkse bedrijven. Ook geeft hij het startsein voor de aanbouw van een Cruijff Court en opent hij een fototentoonstelling over Amsterdam in het stadsdeel Sisli in Istanbul waar Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst mee heeft.

Inmiddels hebben zich meer dan honderd Turkse bedrijven in Nederland gevestigd. Jaarlijks groeit dit aantal met zo’n tien procent door de sterke groei van de Turkse economie en de goede betrekkingen tussen Turkije en Nederland. Turkije behoort sinds een paar jaar tot de snelst groeiende economieën ter wereld. In 2011 bedroeg de groei negen procent. In Amsterdam wonen zo’n 40.000 Turkse Amsterdammers waaronder veel ondernemers.