Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drie gewapende mannen aangehouden

19 oktober 2012, 13.21 uur · Aangepast 22 oktober 2012, 11.07 uur

Rechercheurs van de afdeling zware criminaliteit van het korps Amsterdam-Amstelland hebben donderdagmiddag drie mannen aangehouden.

De verdachten, allen 23 jaar oud en woonachtig in Amsterdam, bleken vuurwapens bij zich te hebben. De rechercheurs voerden in de namiddag een zogenoemde dynamische controle uit. Hierbij wordt zowel in burger als in uniform gesurveilleerd.

Tijdens de controle viel in de Derkinderenstraat in West het oog op een kenteken van een auto. 'Het back-upteam kwam met de informatie dat het voertuig op naam stond van een verhuurbedrijf waarvan bij de politie bekend is dat het bedrijf auto’s verhuurt aan criminelen', zegt plaatsvervangend recherchechef zware criminaliteit Jeroen Poelert.

'Uit politieregistratie bleek bovendien dat de auto met dit kenteken in de afgelopen maand ruim tien keer gemuteerd stond onder andere voor asociaal rijgedrag.' De politie besloot de auto aan de kant te zetten en de inzittenden staande te houden. Hierbij bleek dat twee van de inzittenden eerder waren aangehouden met een vuurwapen en dat twee van hen bekenden waren op het gebied van overvallen.

De inzittenden probeerden weg te vluchten. Een van hen kon direct worden aangehouden. Na een korte achtervolging werden de overige twee alsnog ingerekend. De rechercheurs hebben tijdens de aanhouding hun vuurwapen moeten trekken. Een van de verdachten droeg een doorgeladen vuurwapen bij zich. Tijdens de vlucht heeft een van de andere verdachte vermoedelijk de kans gezien een vuurwapen in de bosjes te gooien. Een speurhond vond daar later een vuurwapen.