Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoek naar fraude bij VU

25 oktober 2012, 12.26 uur · Aangepast 27 oktober 2012, 18.53 uur

De Vrije Universiteit (VU) gaat onderzoeken of een gepensioneerde hoogleraar Politieke Antropologie wetenschapsfraude heeft gepleegd.

Dat maakte de VU donderdag bekend. In het boek Ontspoorde Wetenschap dat vrijdag uitkomt, trekt onderzoeksjournalist Frank van Kolfschooten het bestaan van een klooster in het zuiden van Nederland in twijfel.

Emeritus hoogleraar Mart Bax omschreef in zijn inaugurele rede (de toespraak bij het aanvaarden van het hoogleraarschap) en in zijn latere werk het klooster in de fictieve plaats Neerdonk. 'Dat je je bronnen anonimiseert is in de antropologie vrij gebruikelijk', aldus Van Kolfschooten. 'Maar collega's van Bax twijfelden aan het bestaan van dit klooster.'

Ook mensen die heel erg thuis waren in het onderwerp konden niet ontdekken om welk klooster en welke monniken het precies ging. 'Desgevraagd wou Bax het aan geen enkele collega vertellen.' Dat is erg ongebruikelijk volgens Van Kolfschooten. 'Je kan afspraken maken dat dat in vertrouwen gebeurt, maar dat wilde hij niet. Ik heb hem ook verschillende keren benaderd voor uitleg, maar daar heeft hij niet op gereageerd.'

Naast deze kwestie zouden er volgens Van Kolfschooten ook twijfels bestaan in de wetenschappelijke wereld over een publicatie van Bax over een slachtpartij in een bedevaartsoord in voormalig Joegoslavië.

De VU wil niet verder ingaan op de inhoud van de zaak totdat het onderzoek is afgerond.