Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dochter Heineken is de allerrijkste

31 oktober 2012, 14.10 uur · Aangepast 3 november 2012, 10.54 uur

Charlene de Carvalho, dochter van biermagnaat Freddy Heineken, is op dit moment de allerrijkste van het land en is de nieuwe naam bovenaan de Quote 500.

Met een vermogen van 5,4 miljard euro neemt zij het stokje over van de familie Brenninkmeijer, gezamenlijk goed voor 23 miljard euro, omdat het zakenblad heeft besloten families voortaan op een aparte lijst weer te geven.

De rest van de lijst is hierdoor compleet opgeschud en voorzien van veel nieuwe miljonairs. Er staan maar liefst 63 nieuwe vermogenden op de lijst en zestien namen die eerder tot de 500 rijksten behoorden keren terug. Frits Goldschmeding (uitzendbureau Randstad, 2,1 miljard) en Wijnand Pon (importeur van onder meer Volkswagen en Audi, 2 miljard) staan op plaats twee en drie.

Doordat familiekapitalen nu niet meer meegerekend worden, bezitten Nederlands allerrijksten gezamenlijk 106,5 miljard euro, ruim een kwart minder dan vorig jaar. Wanneer deze rijke families wél gewoon op de Quote 500 hadden laten staan, was het totale vermogen van de lijst ruim 148 miljard euro geweest. De nummer 500 zou dan een vermogen van 60 miljoen euro hebben gehad. Dit jaar had de hekkensluiter aan 50 miljoen euro genoeg om de Quote 500 te halen.