Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad slikt verlies en wil MuzyQ kopen

1 november 2012, 13.18 uur · Aangepast 11 november 2012, 12.42 uur

Stadsdeel Oost gaat naar alle waarschijnlijkheid toch over tot de aankoop van muziekmakerscentrum MuzyQ.

Het stadsdeel speelt hiermee, naar eigen zeggen, in op 'de nieuwe situatie die is ontstaan doordat de FGH Bank de gehele hypotheeklening heeft opgeëist'. Waarschijnlijk wordt het pand binnenkort verkocht.

Het bestuur verwacht met het kopen van het pand de financiële schade voor de gemeente zoveel mogelijk te beperken. Verantwoordelijk wethouder Lieke Thesingh: 'We willen een definitieve oplossing voor deze slepende zaak.'

Geldverstrekker FGH Bank liet onlangs aan de eigenaar van MuzyQ weten een lening van 26 miljoen versneld terug te willen. Als reden geeft de bank dat de eigenaar van het pand sinds medio 2010 niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoet.

Aangezien het stadsdeel, net als de bank, niet verwacht dat de eigenaar van MuzyQ in staat is om de lening terug te betalen, is het waarschijnlijk dat het pand verkocht gaat worden. Zodra dit het geval is, wil het stadsdeel een bod uitbrengen dat niet hoger ligt dan de marktwaarde. Volgens Het Parool is met de aankoop een bedrag van 13.5 miljoen euro gemoeid.

'Als het stadsdeel het pand in bezit krijgt, wordt het resterende deel van de lening in één keer afgelost bij de bank. Hiervoor is reeds een reservering gemaakt in de algemene reserve. Dit gaat dus niet ten koste van de gedegen financiële positie van het stadsdeel', laat het stadsdeel weten.

Wethouder Lieke Thesingh: ‘Dit is een cruciale fase. Het kan een doorbraak betekenen in deze langdurige kwestie. Stadsdeel en gemeente kunnen nu van de garantstelling af komen en zeggenschap verwerven over het pand.’ Als de markt gunstiger is, verkoopt het stadsdeel het pand weer.