Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Van der Laan duidelijk over einde wietpas

2 november 2012, 21.46 uur · Aangepast 5 november 2012, 12.45 uur

Burgemeester Van der Laan heeft vanavond definitief een einde gemaakt aan de verwarring over de verkoop van wiet aan toeristen. Dat blijft in Amsterdam na 1 januari gewoon mogelijk zei hij op AT5.

Gisteren ontstond onduidelijkheid. 's Ochtends zei Van der Laan in De Volkskrant dat Amsterdamse coffeeshops gewoon open blijven voor toeristen. Maar later op de dag meldde de NOS dat een woordvoerder van minister Opstelten de uitspraken van de burgemeester 'voorbarig' vond. Vanavond gaf de burgemeester duidelijkheid in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester. Op de vraag of toeristen na 1 januari nog gewoon softdrugs mogen kopen zei hij ronduit: 'Ja.' Over de uitspraken van de woordvoerder van Opstelten meldde hij: 'Misschien heb ik over sommige dingen nog beter contact met Opstelten dan zijn eigen voorlichter'.

Gisteren heeft minister Opstelten de burgemeester nog opgebeld. Van der Laan: 'Hij zei: het was een leuk interview in De Volkskrant. Dat geeft ook aan dat wij niet echt uit elkaar lopen.'

Van der Laan gaf aan begrip te hebben voor de lastige situatie waarin Opstelten zich bevindt omdat de minister tussen twee kabinetten inzit waarbij het softdrugsbeleid van elkaar afwijkt. In grensgebieden wil Opstelten volgens de burgemeester vasthouden aan het strengere drugsbeleid.