Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Lodewijk Asscher beëdigd als vicepremier

5 november 2012, 12.50 uur · Aangepast 7 november 2012, 14.27 uur

Het is officieel. Oud-wethouder Lodewijk Asscher is de nieuwe vicepremier van Nederland.

De nieuwe ministers van het kabinet-Rutte II zijn maandag op paleis Huis ten Bosch door koningin Beatrix beëdigd. Dat gebeurde voor het eerst in de geschiedenis in aanwezigheid van een camera. Aan het begin van de middag worden de staatssecretarissen beëdigd.

Alleen de ministers van de PvdA en VVD-ministers Jeannine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) legden de eed of belofte af. De zittende ministers van de VVD hoefden dat niet opnieuw te doen. Bij de staatssecretarissen moet vanwege hun staatsrechtelijke positie wel iedereen beëdigd worden, ook die al in het eerste kabinet van premier Mark Rutte zaten.

Na de bordesscène vertrekken de ministers van VVD en PvdA naar hun respectievelijke departement voor de overdracht. Later in de middag komen ze dan bijeen in de Trêveszaal voor hun eerste ministerraad. Daar worden onder meer nog laatste taken verdeeld tussen de bewindslieden.

Het kabinet-Rutte/Asscher is er gekomen na een van de kortste formaties sinds de Tweede Wereldoorlog. De verkiezingen waren op 12 september, maandag 54 dagen geleden.