Ajax pakt punt tegen Manchester City

6 november 2012, 23.43 uur · Aangepast 14 november 2012, 18.00 uur

Ajax heeft de kansen op een Europees avontuur na de winterstop in eigen hand gehouden. De club verraste dinsdagavond opnieuw tegen Manchester City (2-2), na een voorsprong van 0-2 na 17 minuten.

Ajax bekleedt na 4 duels in de Champions League nog steeds de derde plaats in de poule, met een voorsprong van 2 punten op City. Die klassering geeft aan het einde van de groepsfase recht op deelname aan de Europa League. Borussia Dortmund (8 punten) en Real Madrid (7 punten) lijken op weg naar een langer avontuur in de Champions League.

Siem de Jong bezorgde Ajax een vliegende start in het City Stadium of Manchester. De aanvallende middenvelder sloeg na 10 minuten voor de eerste keer toe. Christian Eriksen bereikte vanuit een hoekschop Niklas Moisander, die de bal bij toeval voor de benen van De Jong kreeg (0-1).

Amper 7 minuten later zorgde De Jong met het hoofd voor 0-2, na weer een hoekschop van Eriksen. Sommige dingen zijn moeilijk te verklaren in het voetbal. Waar Ajax in eigen land vaak de ergernis van de eigen aanhang wekt na weer een mislukte corner, benut het een hoekschop op het hoogste clubniveau wel regelmatig als een voornaam wapen.

Van de eerste 6 treffers van de kampioen van Nederland in de Champions League werden er vier uit een corner geboren. Manchester City, bij elkaar gekocht voor ruim 400 miljoen euro, herstelde zich even van de rampzalige openingsfase. De kampioen zette Ajax even onder druk en kwam al snel 1-2. Samir Nasri bereikte de boomlange Yaya Touré die weinig last had van Ricardo van Rhijn en beheerst scoorde.

Manchester City bleek maar even in staat om in een hoog tempo te spelen. Ajax hervond al snel de controle met verzorgd positiespel. Het elftal van De Boer voetbalde met een idee, onder aanvoering van de uitblinkende Eriksen. De Deense kilometervreter vervulde zijn vrije rol in de aanval uitstekend. Hij was voortdurend aanspeelbaar en vond vaak een medespeler.

Manchester City acteerde net als in de ArenA allesbehalve als een ingespeelde formatie. De kampioen van Engeland beschikt wel over spelers van uitzonderlijke klasse, zo bleek maar weer in de 74e minuut. Mario Balotelli, ingevallen na rust, zette met het hoofd Sergio Agüero vrij voor doelman Kenneth Vermeer. De schoonzoon van Diego Maradona tikte de bal onhoudbaar in de hoek (2-2).