112

NL
V

Menselijke fout oorzaak dodelijk ongeluk

9 november 2012, 15.42 uur · Aangepast 10 november 2012, 11.41 uur

De aanrijding tussen tram 51 en bus 174 in Amstelveen, waarbij in januari van dit jaar een 25-jarige vrouw om het leven kwam, is naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van een menselijke fout.

Dit concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een raport. Op 7 januari wordt bus 174 ter hoogte van station Poortwachter in Amstelveen in de flank geraakt door tram 51. Een 25-jarige vrouw wordt door de klap uit de bus geslingerd en overlijdt later aan haar verwondingen. Ook raken verschillende andere passagiers van de bus lichtgewond.

Volgens de ILT heeft de bestuurder van de bus niet gereageerd op de verkeersregelinstallatie en is hij ten onrechte de tram- / wegkruising opgereden. De ILT merkt hierbij aan dat de bestuurder waarschijnlijk geen tram verwachtte of zich mogelijk meer concentreerde op fietsers die uit tegengestelde richting kwamen.

Ook zijn er aanmerkingen op de kruising waar het ongeluk plaatsvond. 'De inrichting is niet afgestemd op het specifieke gebruik van de tram- / wegkruising. Van de in een woonwijk gelegen kruising maken onevenredig grote hoeveelheden lijnbussen gebruik. Uit het rijgedrag van de bestuurders is op te maken dat er een sterke verwachting is, dat de bus niet hoeft te stoppen voor een naderende tram', stelt de ILT.

Tot slot was er waarschijnlijk geen dodelijk slachtoffer te betreuren geweest als er meer aandacht zou zijn voor reizigersveiligheid in bussen. 'Wanneer de bus zou zijn voorzien van een barrière die voorkomt dat een passagier bij een zijwaartse aanrijding buiten de bus terecht kan komen, dan waren bij dit specifieke voorval de gevolgen mogelijk beperkt gebleven tot licht lichamelijk letsel en materiële schade', laat de ILT weten.