Start van hoofdcontent

Stad

nl

Asielzoekers Notweg moeten weg

16 november 2012, 21.08 uur · Aangepast 21 maart 2013, 13.39 uur

De asielzoekers die op de Notweg demonstreren moeten uiterlijk vrijdag hun tentenkamp opbreken. Als ze niet voor 7 uur 's ochtends weg zijn, zal de gemeente ze verwijderen, eventueel met hulp van de politie.

Volgens Van der Laan is het tentenkamp in strijd met de regels, bestaan er zorgen over de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de afgewezen asielzoekers en ondervindt de buurt te veel overlast. Ook zou het risico op ongeregeldheden toenemen.

Tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers sloegen eind september hun tenten op aan de Notweg in de Amsterdamse wijk Osdorp. Volgens de gemeente verblijven inmiddels ongeveer 100 mensen in het kamp, ook al wilde Amsterdam maximaal 60 mensen toelaten.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie bood de asielzoekers die nog in procedure zijn onderdak aan voor maximaal 30 dagen. Maar niemand ging daar op in. Tot teleurstelling van de burgemeester: 'Ik moet deze keuze respecteren, maar vind dit teleurstellend en het geeft geen aanleiding mijn besluit tot beëindiging van de demonstratie en het tentenkamp te herzien', schrijft Van der Laan.