Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Asielzoekers verdelen over tien gemeenten'

21 november 2012, 08.25 uur · Aangepast 21 maart 2013, 14.44 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft tien gemeenten bereid gevonden uitgeprocedeerde asielzoekers op te vangen.

Hiermee dwarsboomt hij samen met deze gemeenten de aanpak van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. Daarmee opent de Volkskrant.

De betrokken asielzoekers hoeven niet mee te werken aan een terugkeer naar hun land van herkomst. Van der Laan doet het aanbod in een dinsdagavond verstuurde brief aan de advocaat van de asielzoekers die verblijven in een kamp in West.

Teeven liet juist dinsdag nog weten dat de asielzoekers die in tentenkampen in Amsterdam en Den Haag zitten het land uit moeten. Om welke gemeenten het gaat is nog niet bekend. Het voorstel betreft dertig dagen onderdak voor maximaal 88 asielzoekers in een dak- en thuislozenopvang. De periode is 'bedoeld om bij te kunnen komen en te herstellen'. Ook kunnen de asielzoekers in deze periode contact opnemen met vluchtelingenwerk om te praten over hun situatie.

VVD-raadslid Daniel van der Ree liet dinsdag in een reactie weten niet blij te zijn met het voorstel: 'Het is een beloning voor het niet meerwerken aan het aanbod van staatssecretaris Teeven dat er lag.'

Volgens een woordvoerder van Van der Laan is staatssecretaris Fred Teeven op de hoogte van de gang van zaken. 'Er is overlegd en we tarten hem absoluut niet. Het is namelijk niet de bedoeling dat deze mensen niet terugkeren.' De rechter kan echter volgende week woensdag besluiten dat het tentenkamp ontruimd moet worden. 'Dan moet er een humane oplossing liggen. De asielzoekers mogen zelf weten of ze er gebruik van maken of een andere oplossing zoeken.'

Pas als de rechter daadwerkelijk besluit dat het tentenkamp ontruimd moet worden, zullen de uitgeprocedeerde asielzoekers gebruik gaan maken van de handreiking, verwacht de gemeente. Ook de advocate van de asielzoekers heeft nog geen zicht op het animo voor de bijkomperiode. 'Dat moet ik nog bespreken met ze, ik weet wat dat betreft niet goed wat ik kan verwachten', liet zij in een reactie weten.