Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Auto vaker aan de ring parkeren'

21 november 2012, 09.15 uur · Aangepast 19 december 2012, 15.41 uur

Bewoners in West staan voor een flinke verhoging van hun parkeervergunning. Automobilisten in het stadsdeel moeten vaker gebruik gaan maken van goedkope parkeerplekken aan de rand van de stad.

Dit vindt onder meer GroenLinks in het stadsdeel, zo meldt Metro woensdag. 'In New York en Philadelphia is het heel normaal om je auto buiten de stad de parkeren. Mensen moeten zich realiseren dat de stad te vol raakt met auto's', stelt Sven Meerder van GroenLinks.

In West gaan bewoners vanaf 2014 geleidelijk tot 75 procent meer betalen voor een parkeervergunning. Bewoners die geen zin hebben om meer te betalen kunnen tegen gereduceerd tarief aan de ring parkeren. Dankzij steun van PvdA, D66 en GroenLinks is er een meerderheid voor het plan. De VVD is tegen.

De steun van de PvdA in het stadsdeel is opvallend, omdat de sociaaldemocraten in de gemeenteraad waarschuwen de vergunningsprijzen niet al te radicaal te verhogen. PvdA-raadslid Rik Winsemius stelt in De Telegraaf dat 'in deze economisch moeilijke tijden we terughoudend moeten zijn met hogere lasten voor de Amsterdammers'.

Winsemius zit wel op een lijn met zijn collega's in West als het gaat om parkeren buiten het Centrum. Tegenover elke verhoging moet een alternatieve parkeerlocatie worden aangeboden, die binnen een half uur met het ov te bereiken is, vindt hij.