Start van hoofdcontent

Stad

nl

De Balie snapt ophef om hanenslacht niet

23 november 2012, 15.12 uur · Aangepast 26 november 2012, 15.19 uur

Het plan van De Balie om dinsdag tijdens een thema-avond over vlees hanen te slachten op het podium stuit op weerstand bij de Partij voor de Dieren. De Balie-directeur Yoeri Albrecht snapt de ophef niet.

'Ik vind het verrassend dat de PvdD zo heftig reageert, want wat dit beoogt is benadrukken dat wij wegkijken van gruwelijke realiteit, dat zou de PvdD juist moeten aanspreken', stelt Albrecht in een reactie.

Maar het plan van De Balie lokte juist een tegenovergestelde reactie uit bij de PvdD. 'Wil De Balie soms een nieuwe bloeddorstige doelgroep bedienen?', stelde raadslid Johnas van Lammeren vrijdag in De Telegraaf.

Maar Albrecht is zich van geen kwaad bewust. 'Het gaat ons er om het gesprek aan te gaan. Wat is het wat je doet als je vlees eet. We moffelen alles weg onder een laagje vernis. Waar de dieren geslacht worden, dat zien wij niet. De abattoirs zitten achter hoge muren. We willen dit bespreekbaar maken, niet wegkijken en bewustzijn creëren. Ik vind niet dat iedereen moet stoppen met vlees eten. Maar wij stadsmensen hebben geen idee van de harde realiteit rondom onze vleesconsumptie'.

'We slachten de hanen, omdat dat bijdraagt aan de boodschap. Theater is de echte ervaring, je bent er zelf bij. Dat theatrale effect, het live-aspect. Die belevenis is belangrijk. Ik weet zeker dat de meeste mensen in de zaal dat nog nooit in het echt gezien hebben. Terwijl het vroeger op boerderijen aan de orde van de dag was', aldus de directeur van De Balie.

Een woordvoerder van wethouder Eric van der Burg (Dierenwelzijn) laat weten dat de gemeente op verzoek van Van Lammeren kijkt of de actie van De Balie wel door de beugel kan. 'We gaan bekijken of ze dit mogen doen. Hierbij focussen we ons op dierenwelzijn- en hygiene-aspecten. Maandag hebben we een antwoord'.