Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM eist 18 jaar cel in zaak-Hund

27 november 2012, 16.00 uur · Aangepast 30 november 2012, 10.19 uur

De officier van justitie heeft dinsdagmiddag 18 jaar cel geëist tegen Soufiane B., hoofdverdachte in de zaak-Hund.

De 20-jarige B. werd door de officier van justitie onder meer 'gekwalificeerde doodslag' ten laste gelegd. De aanklager rekent het B. zeer zwaar aan dat hij na de brute overval op Hund gewoon doorging met het organiseren van overvallen buiten Amsterdam, totdat hij tegen de lamp liep. Daarom heeft justitie de gebruikelijke strafmaat voor moord in deze zaak verhoogd met 3 jaar.

Volgens de officier van justitie is Hund 'in koelen bloede doodgeschoten' en waren de daders uit dezelfde buurt slechts uit op geldelijk gewin. B. beroept zich op zijn zwijgrecht en dat maakt het volgens de aanklager nog zwaarder voor de nabestaanden.

Justitie schetste dinsdag een beeld van een goed voorbereide overvaller. Zo zou B. in totaal 78 websites van juweliers hebben bezocht om zijn doelwitten zorgvuldig uit te kunnen kiezen. Een aantal zaken bezocht hij vooraf met anderen om de omgeving en de vluchtroutes te verkennen. 'B. was geen meeloper, maar de organisator', zei de officier van justitie.

Dinsdag stond B. opnieuw voor de rechter in verband met de zaak-Hund. Tijdens de tweede achtereenvolgende zittingsdag kwam onder meer de familie van de in 2010 doodgeschoten juwelier aan het woord.

Volgens het OM maakt B. deel uit van een groep jonge mannen die de afgelopen jaren meerdere gewelddadige overvallen plande en pleegde, vaak op juwelierszaken. Vorige week eiste het OM straffen tot 3 jaar cel tegen enkele andere leden van de groep. B. en drie medeverdachten werden in juli vorig jaar ingerekend tijdens de voorbereidingen van een overval op een juwelier in Bleiswijk.