Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rechter: tentenkamp moet weg

28 november 2012, 08.26 uur · Aangepast 30 november 2012, 10.43 uur

De circa 137 uitgeprocedeerde asielzoekers moeten hun tentenkamp in Osdorp verlaten. Dit heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank woensdag bepaald.

Burgemeester Eberhard van der Laan had de asielzoekers te kennen gegeven dat ze het tentenkamp voor vrijdagochtend moesten opdoeken. De demonstranten probeerden dit met een rechtszaak te voorkomen.

De rechter nam vorige week zelf een kijkje in het kamp op de Notweg om een goed beeld te krijgen van de situatie. Woensdag oordeelde ze dat de demonstratie moet worden beëindigd en dat het tentenkamp weg moet. Ze vindt dat het recht op demonstratie moet wijken voor andere belangen, zoals de gezondheid van de groep demonstranten en het voorkomen van wanordelijkheden.

De rechter is het met de burgemeester eens dat het tentenkamp sinds 25 september uit zijn voegen is gegroeid en de demonstranten zich niet houden aan de hygiëneregels. De voedselveiligheid is volgens de rechter niet gewaarborgd.

Ook somde de voorzieningenrechter een aantal incidenten op. Ze wilde hiermee aangeven dat ze het eens is met de vrees van de burgemeester voor wanordelijkheden.