Start van hoofdcontent

Stad

nl

Minimaal 64 asielzoekers kiezen voor opvang

28 november 2012, 22.16 uur · Aangepast 21 maart 2013, 14.46 uur

Een groep van minimaal 64 uitgeprocedeerde asielzoekers die demonstreren in Osdorp zal nog voor de ontruiming van hun tentenkamp kiezen voor alternatieve opvang van 30 dagen.

Dit heeft een woordvoerder van de gemeente Amsterdam woensdag gezegd na overleg met de advocaten van de betogers.

Nadat de rechter woensdag besloot dat het tentenkamp aan de Notweg vrijdag moet worden ontruimd, heeft de gemeente op het kamp geïnventariseerd wie interesse heeft in de zogeheten 'bad-bed-brood'-opvang die burgemeester Eberhard van der Laan binnen en buiten de hoofdstad heeft geregeld.

Amsterdam is erg blij dat de animo voor het aanbod zo groot is en al 64 mensen meewerken aan een vrijwillig vertrek, liet de woordvoerder weten. Dinsdag vertrokken al negen demonstranten naar een asiezoekerscentrum. De gemeente verwacht dat nog meer mensen de aangekondigde ontruiming niet zullen afwachten. Donderdag zullen tolken in het tentenkamp brieven van de gemeente in meerdere talen toelichten om nog meer mensen te interesseren voor de alternatieve opvang.

Demonstranten die de ontruiming op vrijdag toch afwachten, worden door de politie gearresteerd. Zij belanden in vreemdelingendetentie.