Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie ontruimt tentenkamp Notweg

30 november 2012, 08.07 uur · Aangepast 21 maart 2013, 14.06 uur

De politie is vrijdagochtend begonnen met de ontruiming van het tentenkamp met uitgeprocedeerde asielzoekers aan de Notweg in Amsterdam.

Even voor acht uur arriveerden enkele tientallen agenten die met de ontmanteling begonnen. Zo'n 80 sympathisanten weigeren uit zichzelf weg te gaan. Ze versperren de toegang tot het tentenkamp. Er wordt geduwd en getrokken.

Agenten haalden de sympathisanten nu een voor een weg en zetten ze neer buiten de afzetting. 'Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar niemand heeft het recht om iemand op te sluiten', staat op tekstbordjes. Ook wordt er geroepen: 'Geen man, geen vrouw, geen mens is illegaal'.

In het kamp verblijven sinds eind september tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers uit protest tegen hun uitzichtloze situatie. Wie zich vrijdag na 07.00 uur nog op het terrein bevindt, wordt gearresteerd en belandt in vreemdelingendetentie.

Burgemeester Eberhard van der Laan wil een einde maken aan het kamp, omdat het niet langer het karakter heeft van een demonstratie. Het aantal mensen dat op het kamp verblijft is de afgelopen weken tegen de afspraken in enorm uitgebreid, waarmee de risico's op onder meer infectieziekten en ongeregeldheden toenemen. De rechtbank deelt die mening en gaf toestemming voor een ontruiming.

Om de demonstranten tegemoet te komen, vond Amsterdam tien gemeenten bereid hun daklozenopvang voor maximaal 30 dagen open te stellen voor de asielzoekers. Naar schatting 90 actievoerders maakten van dat aanbod gebruik en vertrokken donderdagochtend vrijwillig. Maar de meesten keerden later op de dag terug naar het kamp, omdat de opvanglocaties tegenvielen.

Volg de ontruiming live op AT5 en op http://www.at5.nl/live

UPDATE 9:00 uur
De politie is na enig oponthoud het tentenkamp met uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam binnengetreden. Daar wordt begonnen aan de ontruiming.

UPDATE 9:30 uur
De politie heeft inmiddels twee oproepen gedaan om te vertrekken en de demonstratie te beëindigen, zo liet een woordvoerder van de gemeente Amsterdam weten. Die oproep is in meerdere talen uitgesproken voor de uitgeprocedeerde asielzoekers. Sympathisanten proberen de bus waarin de asielzoekers moeten worden vervoerd, tegen te houden.

UPDATE 10:25
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het gerucht dat asielzoekers zich moeten uitkleden niet waar is. 'Niemand hoeft zich ter plekke te identificeren, dit gebeurt op het bureau, of -zoals het gerucht gaat- uit te kleden.'