Start van hoofdcontent

Stad

nl

Regisseurs bezetten pand Herengracht

17 december 2012, 12.10 uur · Aangepast 17 december 2012, 15.40 uur

Bekende regisseurs als Eddy Terstall, Paula van der Oest, Heddy Honigmann en Norbert ter Hall hebben maandagochtend samen met ongeveer 150 anderen het pand van het Mediafonds aan de Herengracht bezet.

Op de gevel hangt een spandoek met de tekst: Handen af van het Mediafonds! Ze doen hiermee een oproep aan de Tweede Kamer, die dinsdag beslist over het wel of niet opheffen van de instantie.

Onder de actievoerders zijn naast regisseurs ook acteurs, producenten, radiomakers, editors en muzikanten. De bezetting is een initiatief van het Dutch Directors Guild (DDG), waar ongeveer 300 regisseurs bij zijn aangesloten. Het Mediafonds verstrekt geld aan documentaires en drama van de publieke omroep.

Met hun actie, die tot het begin van de middag duurt, willen de betogers het fonds zichtbaar maken. 'Het Mediafonds financiert honderden producties per jaar', aldus DDG-voorzitter Ger Poppelaars. 'Opheffing van dit onafhankelijke fonds heeft desastreuze gevolgen voor de mediaproducties van hoge kwaliteit. Prachtige documentaires, series en radioprogramma's gaan verloren.'