Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad laat 'vluchtkerk' voorlopig ongemoeid

19 december 2012, 13.38 uur · Aangepast 21 maart 2013, 12.40 uur · Foto: Brigit Oele

De ruim 100 uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds begin december verblijven in de gekraakte Sint Josephkerk in West, mogen daar van burgemeester Eberhard van der Laan blijven.

Uit controles is gebleken dat er geen veiligheids- en gezondheidsrisico's bestaan. Als de groep zich houdt aan de afspraken die met de beheerder van het pand zijn gemaakt, laat de burgemeester de asielzoekers ongemoeid.

Dat blijkt uit een brief die Van der Laan woensdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Een belangrijke voorwaarde is dat de groep, die nu bestaat uit 102 voornamelijk Afrikaanse asielzoekers, niet groter wordt. De burgemeester zegt geen concrete aanwijzingen te hebben dat er sprake is van een 'aanzuigende werking'. De beheerder sloot eerder deze maand een contract met de groep, waarin staat dat ze tot 30 maart in het voormalig kerkgebouw mogen verblijven, mits ze geen schade aan het pand en overlast voor de buurt veroorzaken. De gemeente ziet erop toe dat de afspraken worden nageleefd.

'Voor alle partijen is duidelijk dat ook dit initiatief voor particuliere opvang geen structurele oplossing kan bieden voor deze groep mensen en het gebouw niet voor onbepaalde tijd op deze wijze kan worden gebruikt', schrijft Van der Laan aan de raad.