Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Wie wil op de Wallen wonen?

29 december 2012, 15.24 uur · Aangepast 30 december 2012, 13.28 uur

Er moet in de binnenstad meer boven winkels worden gewoond, vindt bestuurder Boudewijn Oranje (D66) van stadsdeel Centrum.

Daardoor kan Amsterdam beter als spons fungeren om nieuwkomers op te vangen. Die nieuwkomers zijn dan tevens klanten voor bakkers, slagers en groentemannen en zo komen er meer gewone winkels, stelt Oranje.

'We hebben eerder dan verwacht de achthonderdduizendste Amsterdammer verwelkomd. De opnamecapaciteit van de stad moet worden vergroot. De druk op het centrum neemt toe', aldus Oranje. 'We zien nu dat normale winkels vertrekken omdat er te weinig mensen in de buurt wonen. Wat overblijft, zijn souvenirshops, minisupermarkten en massagesalons. We proberen daar wat aan te doen, maar dat zal alleen lukken als er meer bewoners komen.'

Subsidie
Eigenaren moeten ertoe worden verleid woningen op de bovenste etages van hun winkelpanden te verhuren. Het stadsdeel wil daar 25.000 euro subsidie per woning voor geven. Dat geld is vooral bedoeld voor het toegankelijk maken van de achterkant van panden waarvan de voorkant een winkelpui is. Oranje: 'Denk aan loopbruggen en dergelijke.'

De binnenstad telt bijna vijftigduizend woningen, waarvan er vijftienduizend worden verhuurd door woningcorporaties. Volgens de Dienst Belastingen van de gemeente staan vijfduizend woningen leeg. Een onderzoek van het Wijksteunpunt Wonen (WSW) in het stadsdeel toonde echter aan dat volgens de basisadministratie van de gemeente tweeduizend huizen onbewoond zijn.

Onduidelijk is of die ook werkelijk leegstaan. Oranje spreekt van frictieleegstand: mensen verhuizen, maar schrijven zich later op hun nieuwe adres in.

Wallengebied
'Het probleem is de balans tussen toeristen en bewoners. Die valt in het Wallengebied en de rest van postcodegebied 1012 negatief uit. Het aantal mensen dat daar woont, staat niet in verhouding tot het aantal mensen dat er rondloopt.'

Er zouden in dit gebied zeshonderd woningen leegstaan en tweehonderd woningen als short stayadres voor toeristen en expats worden gebruikt.

Dit alles is voor Oranje reden meer mensen op de Wallen en in de Warmoesstraat te laten wonen, waar er in dit gebied de laatste 26 jaar, nadat de toenmalige gemeenteraad een nota over wonen boven winkels had vastgesteld, maar 761 woningen bij zijn gekomen.

Creatieve oplossingen
Dat moeten er meer worden. Oranje: 'Wij weten al veel van het gebied door het Project 1012, dat de rol van criminaliteit en prostitutie in het Wallengebied moet terugdringen. De ambtenaren die met Project 1012 bezig zijn, zullen zich nu ook op wonen boven winkels richten. Die ambtenaren moeten creatieve oplossingen bedenken en vanuit het belang van eigenaren denken. Die incasseren hoge huren voor winkels en dat daarboven enkele etages leegstaan, kan ze nu niets schelen.'

Dit artikel verscheen eerder op Parool.nl