Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Paleis van Justitie verhuist na 180 jaar

24 januari 2013, 08.31 uur · Aangepast 26 januari 2013, 08.45 uur

Na 180 jaar rechtspraak aan de Prinsengracht verhuist het Paleis van Justitie en in april dit jaar naar de nieuwbouw aan de IJ-oever.

De verhuizing naar het IJDock is een grote vooruitgang voor de 350 medewerkers van het gerechtshof en evenzoveel van het Openbaar Ministerie, vertelt de president van het gerechtshof Amsterdam Herman Van der Meer. Het personeel is nu nog verdeeld over drie vestigingen in de binnenstad. Wat opvalt is het overweldigende gebruik van Italiaans marmer op de vloeren en wanden van de publieke ruimtes en de zittingszalen. 'De uitstraling van het gebouw symboliseert de status van het hof, wat steeds meer het laatste instituut is waar mensen met hun zaak terechtkomen. Het hoort erbij, we zijn de hoeders van de rechtsstaat', verdedigt Van der Meer de luxe uitstraling.

Voor de ontwikkeling van het Paleis was 165 miljoen euro beschikbaar en dat bleek in de crisistijd een ruim budget. 'De bouwsom werd tien jaar geleden in het 'hoogseizoen' gebaseerd op het gemiddelde van andere nieuwe gerechtsgebouwen in Nederland, maar we gingen in het laagseizoen aanbesteden en hebben daardoor meer kunnen kopen', verklaart Van der Meer de franje aan het pand. Aan het einde van vorig jaar werden de bouwwerkzaamheden afgerond.

De president van het gerechtshof benadrukt de duurzaamheid van het gebouw dat bijvoorbeeld gebruikmaakt van aardwarmte op 175 meter diepte. Hij voorspelt dat het justitieel paleis over twee eeuwen nog dezelfde functie heeft. 'Die uitspraak durf ik wel aan, want dit pand kan alleen als gerechtsgebouw worden gebruikt en bovendien heeft het pand op de Prinsengracht ook 180 jaar dienst gedaan.'

Op 9 februari kan het publiek het nieuwe Paleis van Justitie bewonderen tijdens een open dag.

Vanaf 17.00 uur meer in het AT5 Nieuws.

Jos van Zetten / @Newsphoto