Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dino Soerel vrijgesproken

29 januari 2013, 12.31 uur · Aangepast 31 januari 2013, 14.43 uur

Dino Soerel is vrijgesproken van het uitlokken van de liquidatie van Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Er is onvoldoende bewijs, vindt de rechter.

Ook Ali A. is dinsdagochtend vrijgesproken van de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. De twee verdachten golden volgens het Openbaar Ministerie (OM) als opdrachtgevers van deze moorden uit 2005 en 2006.

Ook vindt de rechtbank niet bewezen dat ze deel uitmaakten van een criminele organisatie. Tegen beide mannen had het OM levenslange gevangenisstraf geeist. Ali A. is ook vrijgesproken van moordpogingen op de criminelen Leen Bosnie, August Adjoeba en Attila Onder.

Dat komt omdat de verklaringen van kroongetuige Peter la S. niet mogen worden gebruikt worden tegen Soerel in het liquidatieproces Passage.

De reden hiervoor is dat het Openbaar Ministerie belangrijke informatie een tijd lang uit het dossier heeft weggelaten. Daarbij gaat het om uitlatingen van La S. over de rol van Willem Holleeder als opdrachtgever van liquidaties.

Daar heeft Soerel schade door geleden, zo heeft de rechtbank bepaald. Tegen Soerel was een levenslange gevangenisstraf geëist.

Viertal schuldig aan moord op Van Maurik

De rechtbank heeft Pinny S., Jesse R. Mohamed R. en Nan Paul de B. schuldig bevonden aan de moord op de Amsterdamse sportschoolhouder Tonny van Maurik. Deze werd op 19 april 1993 bij het Altea Hotel in Duivendrecht door het hoofd geschoten.

De opdracht is volgens de rechtbank gegeven door S., de toenmalige minnares van het slachtoffer. De B. en Jesse R. zouden hebben geschoten.

Tegen Jesse R. en Mohamed R. heeft het Openbaar Ministerie een levenslange celstraf geëist, tegen S. en De B. respectievelijk 12 en 8 jaar.