Start van hoofdcontent

Stad

nl

Alle straffen liquidatieproces op een rijtje

29 januari 2013, 15.39 uur · Aangepast 31 januari 2013, 15.45 uur

In het liquidatieproces heeft de rechtbank zojuist drie keer levenslang opgelegd. Maar sommige prominente verdachten gaan vrijuit.

In het Amsterdamse liquidatieproces Passage heeft de rechtbank aan drie verdachten een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

Jesse R. levenslang

Volgens de rechtbank is bewezen dat hij betrokken was bij zes moorden, gepleegd tussen 1993 en 2006. Hij is tevens veroordeeld voor twee moordpogingen.

Mohammed R. levenslang

Ook wel Moppie R. genoemd. De rechtbank acht bewezen dat hij verantwoordelijk is voor vijf moorden (allen in 1993) en een poging tot moord.

Siegfried S. levenslang

De rechtbank acht bewezen dat hij achter de liquidaties zit van Henie Shamel en Anne de Witte (Antwerpen, 1993). Hij werd in 2009 veroordeeld voor een andere moord langs de A4.

Fred R. 30 jaar

De rechtbank acht niet bewezen dat hij het brein is achter de moord op Thomas van der Bijl. Wel wordt hij veroordeeld voor grootschalig wapenbezit en de pogingen tot uitlokking van moord op twee anderen.

Dino S. vrijspraak

Dino. S krijgt een half jaar cel, vanwege witwassen van crimineel geld en het bezit van valse paspoorten. Die straf heeft hij al ruimschoots uitgezeten in zijn voorarrest. Hij werd vrijgesproken van de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman.

Ali A. vrijspraak

Ali. A. krijgt anderhalf jaar cel en komt dus direct op vrije voeten, omdat hij zijn straf al heeft uitgezeten in zijn voorarrest. De rechtbank spreekt ook hem vrij van de liquidaties van Thomas van der Bijl en Kees Houtman.

Sjaak B. 3,5 jaar

Sjaak B., die door het OM wordt verdacht van het op grote schaal leveren van wapens, kreeg 3,5 jaar.

Peter La S. 8 jaar

De kroongetuige in het proces krijgt acht jaar celstraf. De rechtbank volgt hiermee de eis van het Openbaar Ministerie, dat een deal met La S. had gesloten. De kroongetuige legde belastende verklaringen af in ruil voor een lagere straf.

Freek S. 6 jaar

Vanwege gebrek aan bewijs had het Openbaar Ministerie vrijspraak voor deze verdachte gevraagd, maar de rechter acht toch bewezen dat hij betrokken was bij de moord op de Amsterdamse sportschoolhouder Tonny van Maurik in 1993. Freek S. moet daarvoor zes jaar de cel in.

Nanpaul de B. 10 jaar

De rechtbank acht bewezen dat hij in 1993 betrokken was bij de moord op sportschoolhouder Tonny van Maurik. Daarvoor moet hij tien jaar de cel in.

Chay Pin S. 12 jaar

De enige vrouw in het gezelschap. S. had als prostituee een relatie met de doodgeschoten sportschoolhouder Van Maurik. Uiteindelijk liet ze hem doodschieten. De rechtbank acht dat bewezen en legt haar twaalf jaar gevangenisstraf op.