Start van hoofdcontent

Stad

nl

Verdriet bij bisdom om gestolen monstrans

30 januari 2013, 11.33 uur · Aangepast 30 januari 2013, 17.02 uur

Het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft met ontzetting gereageerd op de diefstal van een peperdure monstrans, gisteren in Utrecht.

Twee nog onbekende personen hebben daar dinsdagmiddag een zogenaamde monstrans, een houder voor de  geconsacreerde hostie, geroofd uit vitrines van museum Catharijneconvent in Utrecht. De monstrans, met een verzekerde waarde van een kwart miljoen euro, was in bruikleen van de parochie van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam.

Het bisdom Haarlem-Amsterdam is dan ook ontzet door de diefstal. 'We zijn boos, verdrietig en verbijsterd', stelt een woordvoerder van het bisdom. 'De monstrans is ooit betaald door Amsterdamse parochianen, maar hij heeft bovenal een grote religieuze waarde. Wat ons betreft is het nationaal erfgoed'.

Of de vergulde zilveren, met diamanten ingelegde, monstrans ooit weer opduikt is maar zeer de vraag. Vorig jaar maart werd uit het Museum Gouda ook een zilveren monstrans gestolen die tot op de dag van vandaag onvindbaar is. Museumdirecteur Marieke van Schijndel noemde het object na de roof al 'onverkoopbaar' en ook het bisdom denkt niet dat het voorwerp zomaar te verkopen is.