Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Reis ombudsman naar Nieuw-Zeeland kost 13.000 euro

31 januari 2013, 13.08 uur · Aangepast 2 februari 2013, 13.15 uur

Het CDA in de gemeenteraad heeft met verbazing gereageerd op een reis van de gemeentelijke ombudsman naar Nieuw-Zeeland.

Ombudsman Ulco van de Pol bezocht in november de IOI (International Ombudsman Institute) Wereldconferentie in Wellington, Nieuw-Zeeland. Kosten van de trip: ruim dertienduizend euro. Reden genoeg voor CDA-gemeenteraadslid Marijke Shahsavari om de noodzaak van de reis bevragen.  

Van de Pol heeft inmiddels antwoord gegeven op de vragen. En ja, een reis naar Nieuw-Zeeland is nou eenmaal duur. Aan reiskosten alleen al waren Van de Pol en het hoofd van zijn bureau ruim tienduizend euro kwijt. Maar, daar staat tegenover dat er uitstekend genetwerkt is in Wellington. 'Een en ander heeft inmiddels geleid tot de toezegging van deelname aan de startbijeenkomst in Amsterdam in februari van tien lokale ombudsmannen', stelt Van de Pol.

Daar komt nog eens bij, stelt de ombudsman, dat het budget van de ombudsman door de raad wordt vastgesteld, maar dat de ombudsman zelf mag bepalen hoe dit geld wordt uitgegeven. Niettemin geeft hij toe dat hij de trip tóch even voor had moeten leggen aan de raad. 'Met het oog op de gemeentelijke bezuinigingen had afstemming hierover in de rede gelegen'.