Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bezetters Sarphatihuis niet van plan om te vertrekken

2 februari 2013, 18.24 uur · Aangepast 5 februari 2013, 16.58 uur

De ruim 100 medewerkers van de Amsterdamse zorginstelling Amsta die zaterdagmorgen het Sarphatihuis hebben bezet, zijn niet van plan om te vertrekken.

De vakbonds- en personeelsleden blijven het pand bezetten, tot het bestuur van Amsta komt praten over de inzet van geld. 'Tot nu toe zijn ze niet gekomen, dus we vertrekken zeker nog niet', zei een woordvoerster van de vakbond zaterdag aan het einde van de middag.

Ze willen een gesprek met de directie over 'de besteding van het extra geld voor extra handen aan bed'.

Amsta krijgt daarvoor 3,5 miljoen euro, maar de medewerkers zeggen dat ze daar niks van terugzien. Vakbond Abvakabo ondersteunt de actie. Uit interne stukken zou blijken dat het extra geld onder meer gaat naar het ontwikkelen van beleid, extra coördinatoren en roosterplanners, zegt de vakbond.

Onderwijl gaat de zorg aan de cliënten gewoon door. 'Het personeel wisselt elkaar af. Tegelijk krijgen we steun van bewoners, hun familieleden en ook buurtbewoners. Zij zien ook dat het zo niet langer kan en dat deze actie wordt gevoerd juist voor de cliënten', aldus de woordvoerster.

De Raad van Bestuur van Amsta betreurt de 'onaangekondigde acties' en stelt dat 'de AbvaKabo steeds acties organiseert op basis van onjuiste beeldvorming van hun kant'. Volgens het bestuur is de besteding van middelen keurig volgens de regels gegaan en heeft het bestuur daar verantwoording over afgelegd.

'Wij vinden het buitengewoon belangrijk om met medewerkers direct in gesprek te blijven en doen dat graag. De AbvaKabo is tenminste vier keer uitgenodigd voor een gesprek en heeft tot nu toe geen vervolg gegeven aan deze uitnodiging', schrijft het bestuur in een verklaring.

Volgens de woordvoerster van de vakbond is dat 'pertinente onzin'. Volgens haar wil Amsta alleen overleggen over extra bezuinigingen, maar niet praten over de inzet van het extra geld.