Stad

NL
V

'Stad moet preventief optreden bij mensenhandel'

4 februari 2013, 17.04 uur · Aangepast 5 februari 2013, 11.02 uur

Als het aan het CDA ligt krijgen prostitutiebedrijven een 'negatief werkadvies' als er signalen zijn dat deze bedrijven prostituees in dienst willen nemen die het slachtoffer zijn van mensenhandel of dwang.

Het CDA heeft hiertoe een initiatiefvoorstel ingediend. Voordat een dame als prostituee in de stad aan de slag gaat zijn er verschillende contactmomenten met de gemeente. 'Als tijdens een van deze momenten bij ons het vermoeden ontstaat dat zo'n vrouw het slachtoffer is van vrouwenhandel, zullen we de exploitant voor wie ze aan het werk gaat adviseren niet met deze vrouw in zee te gaan, een negatief werkadvies dus', stelt een woordvoerder. 'De dame in kwestie kan dan een zorgtraject in'.

Het CDA wil verder dat in de gemeentelijke regels wordt opgenomen dat exploitanten die te weinig doen om mensenhandel en dwang te voorkomen, hun vergunning kunnen verliezen. Als exploitanten vervolgens niet meewerken aan een negatief advies van de gemeente, en naderhand alsnog wordt vastgesteld dat sprake is van mensenhandel, kan op grond daarvan de conclusie worden getrokken dat ze te weinig hebben gedaan, en kan hun vergunning worden ingetrokken.

Deze maatregel biedt de gemeente de kans op preventief op te treden. 'Preventief optreden heeft in dit soort gevallen altijd de voorkeur. Als een vrouw eenmaal in dit milieu zit, wordt het lastiger om haar er weer uit te krijgen', stelt het CDA.