Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stad legt koetsen en fietstaxi's aan banden

6 februari 2013, 11.52 uur · Aangepast 8 februari 2013, 17.30 uur

Amsterdam gaat de groei van het aantal fietstaxi's een halt toeroepen. Vanaf 1 april mogen er maximaal 100 fietstaxi's in de stad zijn.

Ook mogen er niet meer dan tien paardenkoetsen in de stad rondrijden. Voor klanten wordt het eenvoudiger een klacht in te dienen over fietstaxi's.

Na het vrijgeven van de markt in 2009 is het aantal fietstaxi's in de hoofdstad snel gegroeid. Dit heeft geleid tot overlast op de openbare weg, stelde de gemeente woensdag. Ook is de dienstverlening onder de maat, is er geen goede klachtenprocedure voor klanten en zijn er problemen met de handhaving van fietstaxi's zonder vergunning.

De kwaliteit moet omhoog, vindt de hoofdstad. Bij de aanvraag van een vergunning kijkt de gemeente voortaan naar zaken als veiligheid, klachtenafhandeling, de opleidingen van de fietstaxichauffeurs, de tarieven en de reputatie van de ondernemer.

Fietstaxi's krijgen een herkenbaar plaatje met nummer. Klanten kunnen klachten melden bij het landelijk klachtenpunt www.taxiklacht.nl. De gemeente zal de vergunninghouder aanspreken op het handelen van de chauffeurs. Maakt een fietstaxichauffeur een overtreding, dan kan dit van invloed zijn op de gehele organisatie.

Voor andere manieren van alternatief personenvervoer, zoals tuktuks, is nog geen maximum ingesteld.