Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Appelsap en Roots Open Air tóch samen in Oosterpark

6 februari 2013, 13.31 uur · Aangepast 9 februari 2013, 16.16 uur

Komende zomer mogen tóch twee festivals worden georganiseerd in het Oosterpark. Appelsap en Roots Open Air zijn gered.

Een meerderheid van de deelraad stemde gisteravond in met een motie van PvdA en GroenLinks. Die bepaalt dat het evenementenbeleid dit jaar eenmalig wordt aangepast, waardoor alsnog twee festivals een vergunning krijgen en het park mogen afsluiten.

Dit tot grote blijdschap van de festivalorganisaties. 'Eindelijk hebben we zekerheid en kunnen we een datum vastleggen en artiesten boeken', zegt Joris Methorst van Appelsap.

De motie van PvdA en GroenLinks was opvallend; de coalitiepartijen dwongen in september nog af dat er maar één feest zou komen. Hiermee kwamen ze tegemoet aan klachten van een groep bewoners uit de Oosterparkbuurt, die willen dat het park voor iedereen toegankelijk blijft en die overlast ondervonden van de festivals.

Dat ene toegestane feest zou Appelsap zijn. Maar wat de partijen niet hadden voorzien, was dat Roots Open Air óók een vergunning zou aanvragen.

Een loting zou uitmaken wie van de twee de vergunning zou krijgen, wat voor één van beide de ondergang zou betekenen. Zo ver wilden de PvdA en GroenLinks het niet laten komen. In de raadszaal gaf Harko van der Hende (PvdA) aan dat in september niet was voorzien dat behalve Appelsap nóg een organisatie een vergunning zou aanvragen. 'Het was een moment van onoplettendheid, dat moeten we corrigeren.'

Dit artikel verscheen eerder op Parool.nl.