Start van hoofdcontent

Politiek

nl

NIeuw-West: 'We verdienen niet aan kledingcontainers'

8 februari 2013, 17.28 uur · Aangepast 10 februari 2013, 10.30 uur

Stadsdeel Nieuw-West ontkent geld te verdienen aan de plaatsing van kledingcontainers.

De aanbesteding van textielinzameling leidde onlangs tot kritiek van, onder meer, GroenLinks. 'Textielinzameling wordt momenteel voornamelijk gedaan door charitatieve organisaties instellingen die er mooie dingen mee doen. Amsterdam kan het niet maken om daar geld aan te gaan verdienen', stelde de partij eerder deze week.

Nieuw-West reageert vrijdag op de aantijgingen door te stellen dat het geld dat wordt verdiend met de aanbesteding terugvloeit naar de bewoners van het stadsdeel. Na de aanbesteding is de textielinzameling overgenomen door Curitas. Curitas betaalt het stadsdeel een vergoeding voor elke ton ingezamelde textiel.

'Per huishouden levert deze textielinzameling ongeveer 2,50 euro per jaar op, wat in mindering wordt gebracht op de afvalstoffenheffing. Bewoners kunnen vervolgens prima zelf bepalen of en aan welk goed doel zij deze besparing eventueel willen doneren. Dat is in mijn ogen veel beter dan dat de gemeente bepaalt welk goed doel via de afvalstoffenheffing wordt 'gesubsidieerd'', meent het stadsdeel.

Overigens meldde het Reumafonds deze week ook al zich te storen aan stadsdeel Nieuw-West. Het Reumafonds claimt duizenden euro's aan donaties mis te lopen omdat stadsdeel Nieuw-West het tarief voor verkoopvergunningen van oliebollen heeft verhoogd. Een deel van de opbrengst van de oliebollenverkoop is bestemd voor het Reumafonds.