Start van hoofdcontent

Stad

nl

GL: 'Kroningsdemonstratie op Koningsplein'

13 februari 2013, 08.42 uur · Aangepast 13 februari 2013, 22.23 uur · Foto: Frank Buis/AT5

Als het aan GroenLinks ligt krijgen demonstranten op 30 april de ruimte om een anti-monarchistisch geluid te laten horen in de stad.

In Metro stelt GroenLinks-fractievoorzitter Marieke van Doorninck dat ook anti-monarchisten een plek moeten krijgen op 30 april, 'zoals dat hoort bij goed gastheerschap', vindt Van Doorninck. 'Het Koningsplein is daarvoor natuurlijk de uitgelezen plaats, ook goed voor ons aanstaand monarch om zo alle facetten van zijn koninkrijk te mogen aanschouwen'.

GroenLinks is niet de eerste partij die met een locatievoorstel komt. Zo opperde de VVD enige tijd geleden al een eventuele tegendemonstratie in het Westelijk Havengebied plaats te laten vinden. Anti-monarchiste Joanna, die landelijke bekendheid verwierf door opgepakt te worden tijdens een piepklein protest in Utrecht, wil een demonstratie organiseren op de Dam.

Burgemeester Van der Laan heeft al laten weten dat de Dam wat hem betreft geen geschikte locatie is, althans, niet voor een massa-protest. Hij vindt wel dat er op 30 april ruimte moet zijn voor een tegengeluid en beloofde ook dat demonstranten niet worden verbannen naar een plek aan de rand van de stad.