Start van hoofdcontent

Stad

nl

Streng toezicht op naleven nieuwe regels taxi's

13 februari 2013, 13.05 uur · Aangepast 15 februari 2013, 17.10 uur

Gemeente, politie en justitie gaan streng toezien of taxi's in Amsterdam zich vanaf 8 mei aan de nieuwe regels houden.

Ook de Belastingdienst en de landelijke Inspectie Leefomgeving en Transport gaan de regels uit de nieuwe taxiverordening vanaf de eerste dag streng handhaven, kondigde de gemeente vandaag aan.

Taxichauffeurs die gebruikmaken van de taxistandplaatsen moeten vanaf 8 mei een Amsterdamse Taxxxipas hebben en aangesloten zijn bij een toegelaten taxiorganisatie met een vergunning. Chauffeurs zonder deze pas zijn vanaf die datum niet meer welkom in de stad.

De gemeente zet cameratoezicht in om overtredingen van verkeersregels door taxichauffeurs vast te leggen. Ook wil de gemeente taxistandplaatsen aanpassen zodat het voor onbevoegden onmogelijk wordt de standplaats op te rijden.

Voor klanten komt een goede klachtenregistratie. Zij kunnen klachten indienen bij het landelijke meldpunt www.taxiklacht.nl. Als taxiorganisaties er niet in slagen de klacht correct af te handelen of de chauffeurs geen sancties opleggen, kan de gemeente ingrijpen door het taxibedrijf een boete op te leggen of de vergunning af te nemen.

De Amsterdamse taximarkt functioneert al jaren niet goed. Anonieme chauffeurs geven klanten niet de juiste service, rijden om en berekenen te hoge prijzen.