Start van hoofdcontent

Stad

nl

VVD: 'Capuchon in de bus verbieden'

15 februari 2013, 15.40 uur · Aangepast 18 februari 2013, 18.06 uur

De VVD-fractie in de gemeenteraard wil een capuchonverbod op de bus. Dit naar aanleiding van de twee busovervallen in Noord door een jonge man met een witte capuchon en een enorm mes.

'Niet alleen kan een rover via camerabeelden beter worden opgespoord, ook werkt het preventief als het gelaat duidelijk zichtbaar moet zijn', zegt VVD-fractievoorzitter Robert Flos in Het Parool. 'Bovendien geeft het de chauffeur een objectieve reden iemand niet binnen te laten.'

Het GVB ziet een capuchonverbod voorlopig niet zitten en denkt dat het onhaalbaar is. 'Betekent dit ook dat we mensen moeten weren die een sjaal, muts of pet dragen?', vraagt woordvoerder Leonie Scholten zich af in Het Parool.

Tegenover AT5 nuanceert Flos zijn voorstel. 'De capuchon mag na binnenkomst wat mij betreft wel weer op, alleen bij het instappen moet hij af. Het verbod zou eerst op risico buslijnen moeten worden uitgetest'

Ook wil Flos meer controle op de lijnen 33 en 37, waar de overvallen eerder deze maand plaatsvonden. De politie gaat er vanuit dat deze overvallen door dezelfde overvaller zijn gepleegd. Mogelijk heeft de busrover ook al eerder toegeslagen.

Het is overigens niet de eerste keer dat er een dergelijk verbod geopperd wordt. Rita Verdonk probeerde het in 2009, ze wilde dat in openbare ruimtes en winkels geen capuchon gedragen mocht worden. Saillant genoeg was het toenmalig Eberhard van der Laan die er toen niet aan wilde.