Stad

Homobar Habibi Ana moet de deuren sluiten

20 februari 2013, 09.38 uur · Aangepast 22 februari 2013, 00.52 uur

Habibi Ana, het eerste en enige Arabische homocafé, moet de deuren sluiten en is daarmee slachtoffer één van de nieuwe caféregels.

Het café in de Lange Leidsedwarsstraat verzamelde drie overtredingen en moet daarom dicht. Die 'three strikes, you're out'-regel is sinds september van kracht.

Eén van de overtredingen vond 29 december plaats. Toen stond een uur na sluitingstijd de sfeerverlichting nog aan, waren de glazen gevuld en zaten er nog negen bezoekers in het café. Dat blijkt uit een brief van de gemeente.

'De politie hoorde vlak voordat de toegangsdeur werd geopend hoe de muziek werd uitgezet', schrijft de gemeente over die bewuste overtreding. 'Ook merkte de politie op dat u onder invloed was van alcohol'. 

Volgens de eigenaar van Habibi Ana was hij nog open omdat een aantal travestieten zich niet veilig voelde en binnen op een taxi wilde wachten. De politie zag de dragqueens echter even later lachend richting het Leidseplein lopen.

Dat was de derde overtreding in drie maanden. Vanaf 2 maart wordt de exploitatievergunning voor onbepaalde tijd ingetrokken. Een woordvoerder van de gemeente laat in een reactie echter weten dat de deur voor een nieuwe vergunning nog op een kier staat, 'maar dan moet de eigenaar écht met een heel goed plan komen om zijn zaak te verbeteren'.