Start van hoofdcontent

Stad

nl

Private partijen moeten troonswisseling betalen

25 februari 2013, 17.27 uur · Aangepast 27 februari 2013, 17.30 uur

Hans Wijers, voorzitter Nationaal Comité Inhuldiging, heeft maandagmiddag in Den Haag een toelichting gegeven bij de festiviteiten op 30 april.

'Wij hebben eigenlijk geen budget', stelde Wijers in zijn persconferentie. De festiviteiten in Nederland moeten betaald worden door gemeentes en private partijen, zoals loterijen. Dus ook het grote feest in Amsterdam.

Bovendien kon Wijers nog niet veel kwijt over het feest in Amsterdam. De regie ligt toch vooral bij burgemeester Van der Laan die woensdag zijn eigen perconferentie houdt.

Voor 30 april wordt een speciaal koningslied gemaakt, dat zal op de dag zelf tussen de officiële momenten door te zien en horen zijn op schermen door de hele stad. Het idee is dat iedereen lekker gaat meezingen. En op 26 april zijn de 'koningsspelen', voor kinderen. Zij krijgen een ontbijtje, een t-shirtje en gaan leuke dingen doen.

Later dit jaar wordt koningin Beatrix apart nog bedankt voor haar werk als staatshoofd. Het DeLaMar Theater wordt bijvoorbeeld 'feestelijk ingepakt' om koningin Beatrix te bedanken.

Wijers hoopt dat jong en oud dit 'historisch moment samen vieren'. 'Het is een fantastisch moment om de verbondenheid in ons land te vieren.' Het thema van de troonswisseling is 'Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning'. En daar is zelfs een speciale website bij bedacht.