Ajax blijft op titelkoers na zege op Twente

2 maart 2013, 23.43 uur · Aangepast 15 maart 2013, 09.19 uur

Ajax heeft zich zaterdagavond met een verdiende uitzege op FC Twente (0-2) in de titelrace van de eredivisie gehouden.

Niklas Moisander en Toby Alderweireld zorgden in de volgepakte Veste voor opluchting bij de club uit de hoofdstad, die de afgelopen anderhalve week afscheid moest nemen van de Europa League en KNVB-beker.

Ajax blijft koploper PSV voorlopig op 2 punten volgen. FC Twente wacht ook na het vertrek van trainer Steve McClaren nog altijd op de eerste zege van 2013. De gevallen titelkandidaat is inmiddels 9 punten achterop geraakt bij de lijstaanvoerder uit Eindhoven.

Uitgerekend Moisander bezorgde Ajax een droomstart. De Fin verraste doelman Nikolai Michailov al na 4 minuten met een schot vanaf zeker 25 meter (0-1). Het leek alsof de verdediger alle frustraties over zijn gemiste strafschop tegen Steaua Boekarest en kapitale blunder tegen ADO Den Haag in die trap legde. Zo hard was zijn schot, dat de keeper van FC Twente toch van ver zag aankomen.

Interim-trainer Alfred Schreuder had zich een beter debuut gewenst. De tijdelijke opvolger van de afgelopen week vertrokken McClaren posteerde niet Luc Castaignos, maar Dmitri Boelikin in de spits. De robuuste aanvaller uit Rusland werd in de hele wedstrijd geen enkele keer in stelling gebracht. Ook zijn ploeggenoten brachten doelman Kenneth Vermeer nauwelijks in gevaar.

Ajax domineerde en sprong een stuk zorgvuldiger met de kansen om dan de afgelopen weken. Moisander verzuimde na 33 minuten met het hoofd zijn tweede treffer te maken. Alderweireld kopte 2 minuten later wel raak, na een secuur genomen vrije trap van Christian Eriksen.

In een poging het spelbeeld te veranderen bracht Schreuder na rust met Castaignos een extra aanvaller in de ploeg. FC Twente wilde opportunistischer gaan voetballen, maar slaagde daar nauwelijks in. Ajax had moeite de wedstrijd definitief te beslissen, al waren Kolbeinn Sigthorsson, Siem de Jong en Viktor Fischer dichtbij. FC Twente kwam niet verder dan een slappe kopbal van Leroy Fer in de handen van Vermeer. Dat was de beste kans voor de thuisclub in 90 minuten voetballen