Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD luidt noodklok over woningdelen

8 maart 2013, 09.57 uur · Aangepast 23 mei 2013, 15.40 uur

Rumoer op de woningmarkt. Volgens zakenblad Quote zou wethouder Ossel van plan zijn het zogenaamde woningdelen strenger aan te gaan pakken.

Officieel mogen drie (of meer) volwassenen niet samen een woning huren in de vrije sector, schrijft het blad. Veel starters en studenten in Amsterdam doen dit wel, omdat het anders simpelweg te duur wordt. Tot nu toe liet de gemeente dat ook toe, maar Ossel wil nu opeens deze huurders aanpakken.

Ossel wil dat de stadsdelen gaan optreden tegen deze woningdelers. Ze zullen binnenkort een brief ontvangen om deze illegale woonsituatie op te heffen, anders volgt er een boete. Een logisch gevolg is volgens Quote 'acute woningnood'.

De VVD luidt de noodklok. Raadslid Daniel van der Ree: 'Woningdelen is een moderne samenlevingsvorm die gewoon geaccepteerd zou moeten worden in een grote stad als Amsterdam.' Het zou veel problemen opleveren. 'Te denken valt bijvoorbeeld aan studentenwoningen en appartementen met een gedeelde woonkamer voor hun expats of jonge professionals. De stad zit er vol mee. Maar ook huurders die hun zieke moeder of een au pair in huis willen nemen, zitten binnenkort met een probleem', aldus Van der Ree.

Volgens de woorvoerder van Freek Ossel is er echter niks aan de hand. 'Ik word nu door allemaal huurders en advocaten gebeld, maar het is echt niet waar', zegt hij. 'Die mensen kunnen daar gewoon blijven wonen.' De gemeente let wel op excessen, maar niet meer dan al het geval was, aldus de voorlichter.