Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeenteadviseur en ex-prostituee Perquin ontmaskerd

9 maart 2013, 12.19 uur · Aangepast 11 maart 2013, 23.04 uur

De gemeente Amsterdam heeft zich in haar prostitutiebeleid laten adviseren door een journaliste met een twijfelachtige reputatie.

Haar echte naam luidt Valérie Lempereur, zo onthult De Volkskrant. Ze publiceerde onder het pseudoniem Patricia Perquin 'Achter het raam op de Wallen', haar 'ware verhaal' als prostituee. Een indrukwekkend en aangrijpend verhaal over de erbarmelijke toestanden op de Wallen. 

Ook burgemeester en oud-wethouder Asscher waren onder de indruk en spraken veelvuldig met Lempereur. Asscher is op het moment van uitkomen van het boek, bezig met Project 1012: het schoonvegen van de Wallen. 'Wie een realistisch beeld wil hebben van hoe het er op de de Wallen aan toe gaat, moet het boek van Perquin maar lezen', zegt hij toendertijd. 

Lempereur praat ook met Eberhard van der Laan. 'Het boek heeft mij gegrepen en geeft een zeer duidelijk beeld', zegt hij in juni 2012 in de Eerste Kamer, waar hij pleit voor een snelle invoering van de nieuwe prostitutiewet. 

Dezelfde maand komen enkele van Lempereur's aanbevelingen bijna letterlijk in de prostitutienota van de gemeente terecht. Zo pleit ze voor een taaltoets en strengere checks voor dubbele shifts en lange werktijden. Ze wordt ingehuurd als adviseur bij het Prostitutie en Gezondheidscentrum van de gemeente Amsterdam, waar ze nog altijd acht uur per week werkt. 

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat het twijfelachtig is dat de Lempereur vierenhalf jaar fulltime als prostituee op de Wallen heeft gewerkt, zoals zij in haar boek beweert. In de desbetreffende periode runde zij in Antwerpen ook twee jaar een eigen uitgeverij.

Daarvoor werkte zij zowel in Nederland als België als society- en misdaadjournaliste, onder meer voor Nieuwe Revu, Story, TV Familie en Het Laatste Nieuws. De Volkskrant sprak met 25 bekenden van Lempereur. Een deel van hen durft uit angst voor represailles niet met naam te worden genoemd.

Vele, vaak bekende mensen beschuldigen haar van leugens en bedrog. Zo werd ze volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries bij zijn programma op staande voet ontslagen, wegens 'fraude en bedrog, meermalen gepleegd'. 

Burgemeester Van der Laan van Amsterdam en voormalig wethouder Asscher hebben geen commentaar. 'Maar Asscher realiseerde zich dat de mogelijkheid bestond dat hij niet de gehele waarheid zou horen als hij met mensen uit deze wereld zou spreken', aldus een woordvoerder.