Start van hoofdcontent

Stad

nl

Parool: 'NV Stadsgoed staat op omvallen'

9 maart 2013, 13.00 uur · Aangepast 11 maart 2013, 12.03 uur

NV Stadsgoed, een van de grootste vastgoedbezitters in de binnenstad staat volgens deskundigen op omvallen. Dit schrijft Parool vandaag.

De dochteronderneming van corporatie Stadgenoot heeft enorme schulden, die niet worden gedekt door de waarde van haar vastgoed, zo blijkt uit onderzoek van het Parool.

Stadsgoed heeft de afgelopen jaren in samenwerking met Amsterdam in het kader van Project 1012 voor tientallen miljoenen vastgoed in het centrum opgekocht, vooral bordelen. Zo werden voor 25 miljoen euro de bordelen van 'Dikke Charles' Geerts opgekocht en telde Stadsgoed 40 miljoen neer voor panden van de Barazaniclan. Voor de bordelen werd bovendien de top van de marktprijs betaald.

Die ongebreidelde kooplust, op instigatie van de inmiddels vertrokken wethouder Lodewijk Asscher, breekt Stadsgoed op, nu de vastgoedmarkt is ingezakt. In de jaarrekening 2011 staat dat Stadsgoed ruim honderd miljoen euro aan schulden heeft. Het vastgoedbezit wordt gewaardeerd op 95 miljoen. De werkelijke waarde van het vastgoed ligt volgens deskundigen echter zo'n twintig miljoen lager: 75 miljoen.

Stadsgoed heeft bovendien een vordering op dochtermaatschappij Stadsgoed Monumenten BV van bijna 42 miljoen euro, waarnaar Stadsgoed vermoedelijk kan fluiten. Als de banken de stekker eruit trekken, zou dat ook voor Amsterdam grote gevolgen hebben: de stad heeft bij de nv een lening uitstaan van ruim 50 miljoen.

Woningstichting De Key verklaarde vorig jaar in gesprek met AT5 al spijt te hebben van de aankoop van tien panden op de Wallen. De kosten van de renovatie bleken veel hoger te zijn dan verwacht.