Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Renovatie Oostlijn 62 miljoen duurder dan gepland'

13 maart 2013, 12.02 uur · Aangepast 13 maart 2013, 23.05 uur

Het college van b&w zou dinsdag akkoord zijn gegaan met een nieuw krediet voor de problematische renovatie van de Oostlijn. De kosten voor de renovatie dreigen hierdoor nóg hoger uit te vallen dan was gepland.

Oppositiepartij D66 laat weten dat het gaat om een integraal uitvoeringskrediet van 131 miljoen euro. Tot op heden kostte de renovatie al 206 miljoen euro. Daarmee lijkt het project voor in totaal 337 miljoen euro de boeken in te gaan.

De begroting werd bij aanvang van het project nog geraamd op 260 miljoen euro. Dit bedrag werd in 2011 al verhoogd naar 275 miljoen, maar met het huidige krediet kost de renovatie dus nog eens 62 miljoen euro meer dan aanvankelijk werd geraamd. 

De nieuwe miljoenenoverschrijding zorgt voor veel ergernis bij D66. 'De renovatie van de Oostlijn zou in 2010 klaar zijn. Het is inmiddels 2013. Reizigers, omwonenden en ondernemers langs het tracé hebben al jaren last van de renovatie die maar niet wil lukken. De tientallen miljoenen die de renovatie nu extra lijkt te gaan kosten komen daar nog bij. Waanzinnig. Na de Noord /Zuidlijn zou Amsterdam toch iets moeten hebben geleerd van grote infrastructuurprojecten', aldus raadslid Ivar Manuel.

In november opperde D66 al dat de rekenkamer in Amsterdam een onderzoek moet gaan doen naar de renovatie van de Oostlijn.