Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Wij willen geen islamitische staat in Nederland'

17 maart 2013, 18.40 uur · Aangepast 19 december 2013, 19.31 uur

De omstreden radicale moslimbeweging Hizb ut Tahrir (HuT) is er niet op uit om een islamitische staat te stichten in Nederland.

Dit zei Okay Pala, woordvoerder van de organisatie, vanmiddag tijdens een bijeenkomst in een congrescentrum in Sloterdijk. 'Wij hebben heel duidelijk aangegeven dat wij in Nederland niet werken aan een islamitische staat maar in de landen van de moslims.'

In Duitsland en Pakistan is de beweging verboden. De organisatie zou met geweld aan de macht willen komen. Pala ontkent dit: 'Dat is onzin. Geweld is verboden in de islam om ons doel te realiseren. We hebben nooit geweld gebruikt en we zijn een intellectuele politieke partij. In al onze publicaties kun je dat terugvinden.'

Tot onvrede van verschillende moskeeën in de stad is HuT de laatste tijd aan het flyeren voor de deuren van hun gebedshuizen. De moslimbeweging zegt dit te doen om de moslimgemeenschap in Nederland te informeren over hun plannen. Volgens HuT werden de aanwezigen vanmiddag tijdens de bijeenkomst geïnformeerd over hoe zij van islamitische landen als Egypte een moslimstaat willen maken.

Een enkele demonstrant die vanmiddag ook aanwezig was, denkt daar anders over. Hij noemde de organisatie een schande maar was niet bereid om verdere uitleg over zijn actie te geven.