Stad

Plannen voor station Zuid bijgesteld

2 april 2013, 09.56 uur · Aangepast 2 april 2013, 15.06 uur

De extra perrons en het nieuwe stationsgebouw van station Zuid zullen later gebouwd worden dan in eerste instantie de bedoeling was. De onderdoorgang van de A10 is pas 4 jaar later klaar.

'Door de vastgoedcrisis wordt er weinig gebouwd en hebben we ook de plannen bijgesteld', zegt een woordvoerder van ProRail tegen de Gooi- en Eemlander'Het aantal passagiers zal pas weer groeien met de opening van de Noord/Zuidlijn. Daarom gaan we huidige vier perrons verbreden, maar extra perrons komen er voorlopig niet. Ook een nieuw stationsgebouw staat nog niet in onze planning.'

Volgens het eerdere plan zouden internationale treinen naar de Zuidas gaan, zodra de Noord/Zuidlijn in 2017 af is. Passagiers zouden dan met de metro verder kunnen reizen naar Centraal. Dat station wordt dan ontlast. 

Niet alleen Prorail, ook de NS heeft deze plannen veranderd. 'Alleen een deel van de binnenlandse Fyra's verhuizen tegen die tijd naar de Zuidas', laat een woordvoerder van de NS weten. Het gaat om de verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam-Breda, niet tussen Amsterdam, Antwerpen en Brussel.