Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

Amsterdams VVD-Statenlid beheert mosliminternaten

6 april 2013, 13.36 uur · Aangepast 8 april 2013, 12.17 uur

Op zeker acht adressen in de stad zijn mosliminternaten gevestigd. Amsterdams VVD-Statenlid Köksal Gör blijkt vier van deze internaten te beheren.

Dit blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en de VVD wil nu dat Gör zijn functie neerlegt. Het Statenlid is voorzitter van de Stichting Witboek die vier internaten in Amsterdam beheert.

In de internaten worden Turkse kinderen na schooltijd opgevangen en ze slapen er ook. De opvanghuizen worden beheerd door particulieren die aanhanger zijn van de Turkse moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Ook Gör is aanhanger van deze ideologie. De vier internaten zijn volgens Nieuwsuur gevestigd in woonhuizen en huisvesten in totaal 20 tot 25 leerlingen. Naast huiswerkbegeleiding krijgen de kinderen er ook Koranlessen en wordt er de leer van Gülen uitgedragen.

Een van die huizen staat in Bos en Lommer. Uit onderzoek bleek in 2010 dat de beweging de integratie niet belemmert, maar minister Asscher wil toch weten hoe dit soort religieuze Turkse organisaties te werk gaan. De gemeente laat weten dat ze het onderzoek van Asscher af wachten, maar dat ze niet per definitie tegen dit soort internaten zijn.

De VVD zal het Statenlid Gör dringend adviseren om zijn functie als volksvertegenwoordiger neer te leggen. De partij vindt dat de Gülen-leer niet strookt met de liberale opvattingen van de VVD.