Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

De Nieuwe Ooster

29 oktober 2020, 21.00 uur

Een plek waar niemand wilt komen, maar toch menig bekend Amsterdammer te vinden is: De Nieuwe Oosterbegraafplaats. Vandaag gaat Straten van Amsterdam langs bij deze bijzondere plek, wat stiekem nog meer is dan alleen begraafplaats. Bij de ingang worden we ontvangen door Carla en Johan, beide al bijna 30 jaar werkzaam op De Nieuwe Ooster. 

Carla als voormalig uitvaartbegeleidster vertelt ons over gekke rituelen bij een uitvaart, paparazzi in bosjes en de impact van haar werk. Ze legt uit hoe cultuurverschillen te zien zijn bij een begrafenis en hoeveel je daarvan kan leren. Johan staat op het terrein bekend als ‘de bomenman’ en zet zich al jaren in voor de diversiteit op het gebied van groen. Johan heeft ervoor gezorgd dat Leonard Springer, de architect van de begraafplaats, eindelijk zijn welverdiende monument heeft gekregen. 

De Nieuwe Ooster is dus naast begraafplaats ook bomentuin, wat fotograaf Mark Kohn heeft geïnspireerd tot een fototentoonstelling. Waar hij normaal gesproken portretten schiet van Youp van ‘t Hek of Mark Rutte probeert Mark op de begraafplaats bomen een gezicht te geven. 

We eindigen bij het graf van Majoor Bosshardt, waar Margo ons staat op te wachten. Margo, opgegroeid in het Leger des Heils, is sinds haar geboorte altijd verbonden geweest met de Majoor. Met haar praten we over deze bijzondere Amsterdammer: van paparazzi op de begraafplaats tot telefoontjes van het koninklijk huis.